идея на Зелена Странджа

Красиво! Много красиво!


Ще започна с красиво, много красиво (албум със снимки: https://photos.app.goo.gl/xR6UBjNdfJTukhub6)! Преминахме целия тур в периода между 20 и 24 май 2019 г. Имахме съпровождащ офроуд джип с нас. Етапите: 1. Елхово - Шарково; 2. Шарково - Факия; 3. Факия - Звездец; 4. Звездец - Кости; 5. Кости - Ахтопол. Препоръчвам къщата за гости на Величка Кокаланова в село Факия, телефон за контакт 0888593619 и тази на Маргарита Стоева в село Кости, телефон за контакт 0889269392. Ако се отбиете в село Бръшлян Ви препоръчвам къщата за гости на Руска Трепечова, телефон за контакт 0882524003.


Трасето е много добре маркирано. На 2 места се объркахме: на изхода на Факия - там където се отклонявате от асфалтовия на черния път (но бързо се върнахме в правилната посока, тъй като разпологахме с джипиес следа, свалена от сайта) и преди пресичането на река Младежка при вливането й в река Велека (отклонението от черния път е пообрасло и мост, ако някога е имало, сега липсва и трябва да се прегази).


Най-сериозното изкачване беше 4-километровия баир от Голямо Буково към Буковския манастир. Заслужава си да се отбележи в тази връзка и изкачването на излизане от Кости -  защото е накрая и когато човек очаква да се спуска му идва малко нанагорно. Но най-тежки се оказаха последните 2 отсечки от Кости до Бродилово и от Бродилово до Ахтопол, защото предната нощ беше валял продължителен дъжд и в резултат на това почвата беше станала на лепкава глина, която в един момент даже възпрепятстваше движението на гумите.


От хранителна гледна точка най-много ме впечатли домашното сирене - опитах и козе, и овче, и биволско, и всичките бяха прекрасни. От питейна гледна точка - по трасето между селата няма много чешми, но в самите села има магазини (някои от тях със странно работно време, но пък в тях се продава и бира - основно Бургаско и Каменица) и/или чешми.


Преживяването е мистично! Магично! Митично! Енергично! Екологично! Носталгично! Авантююристично!


Накрая ще завърша пак с: Красиво! Много красиво! Заслужава си! Благодаря на създателите на този тур и ги поздравявам за идеята!
Публикувано от: Симеон Кузманов

Данни за контакт

Tелефон:
e-mail: forsiman@gmail.com
Уеб сайт: Красиво! Много красиво!

календар на събитията