идея на Зелена Странджа

ЗДРАВНАТА - Стаи за гости - с. Воден"Здравната"—Стаи за гости в село Воден

"Здравната" е сградата на бившия медицински център в селото, в която на втория етаж са обособени 3 стаи за гости с по 3 легла и 2 бани с тоалетна. Има на разположение двор с беседка и чешмичка.

Самото село Воден е в Странджа, в красива и пълна с животни и исторически места област. Далече е от туристическите маршрути и е много подходящо за спокойно прекарване. На близо, около селото има 2 язовира, през селото минава река, има поляни борови и дъбори гори. При разходка могат да се наблюдават различни редки животни и птици, като сърни, черен щъркел, чапли, зайци, мишелови и други.

Най-голямата забележителност и гордост на селото са "Разкопките". Намират се на върха на хълм на около 3 км от селото. При разкопки през 80-те там са разкрити останките от голям средновековен манастир. В двора на манастира са и основите на голяма 5 корабна базилика в чийто център има пещера. Мащабите са впечатляващи за периода и се смята, че това е манастира на Григорий Синаит основател на Исихазма.

Други исторически места са:
- "Малкото кале" - Останки на средновековен византийски замък на върха на хълма в съседство на "Разкопките". Там всяка година се извършват археологически проучвания и се разкриват артефакти, попълващи белите петна в историята на земите ни. При разкопките през тази година, бяха открити артефакти, показващи, че замъкът е комуникирал с цялата империя.
- Храм "Свети Георги Победоносец" - Това е църквата в селото. Осветена през 1902-ра, трикорабна базилика, това е една от най-големите църкви в областта, с 6 редов иконостас, красива архитектура, стени от камък подчертани от колони от синьо-зелени каменни блокове закупени и докарани от Османската империя. Когато турците разбрали, че камъните са за християнски храм се зарекли, че няма да ги пуснат, но Воденци успяват да ги прекарат през нощта през границата.
- Читалището - със своята етнографска сбирка от множество носии и предмети от бита, дарени от Воденци, запазват спомена, за ежедневието на предците ни. Можете да го посетите и да се снимате с типичните за района красиво бродирани Тронски носии.
- Други исторически и природни места са "Голямото кале" - непроучена местност с останки от крепост, Самардалата - пещера в близост до голямото кале, "Друму" - местност с непроучени останки от римски път и други исторически места, чакащи да дойде и техния ред, да бъдат проучени.

Едно спокойно място на което човек може да се оствави да бъде Воден.

Цена за нощувка - 13.08 лв. (на легло с ДДС)
Контакти: kmetstvo_voden@abv.bg / +359879996023 , 047482235


Публикувано от: Стефания Георгиева

Данни за контакт

Tелефон: +359879996023 , 047482235
e-mail: kmetstvo_voden@abv.bg

календар на събитията